پس از اینکه غذا جویده و بلعیده شد وارد معده می شود . در معده تا حدودی تجزیه شده و به روده باریک راه می یابد . روده باریک در واقع بزرگترین قطعه در دستگاه گوارش می باشد و طول آن حدود ۶ متر می باشد . روده باریک تجزیه مواد غذایی را ادامه داده و قسمت عمده مواد غذایی را جذب می نماید . سپس روده باریک به روده  بزرگ ( کولون ) متصل می شود که یک لوله عضلانی بطول حدود ۵/۱  متر می باشد . در ابتدای روده بزرگ آب و املاح و مقدار جزیی مواد غذایی جذب می شوند . در انتها روده بزرگ به راست روده و از آنجا به مقعد ختم می شود که نقش اساسی در دفع مواد زاید را بر عهده دارند .

روده بزرگ چند قسمت دارد و سرطان در هر کدام از این قسمتها می تواند شروع شود . هر کدام از این قسمتها دیواره ایی متشکل از چندین لایه دارند که می توانند منشاء سلولهای سرطان اولیه باشند .

سرطان روده بزرگ و راست روده ممکن است بتدریج و در طی سالیان دراز رشد نماید . امروزه می دانیم که اکثر این سرطانها در ابتدا بصورت پولیپ ( تومورهای خوش خیم که از دیواره به داخل روده رشد می کنند )‌ تظاهر می نمایند . برداشتن بموقع این پولیپها می تواند نقش مهمی در جلوگیری ازسرطان داشته باشد .

بیش از ۹۵٪ از سرطانهای روده بزرگ و راست روده از نوع آدنوکارسنیوم می باشند.

سرطانهای روده بزرگ ( شامل راست روده ) سومین سرطان شایع در بین مردان و زنان در امریکا می باشد ولی بنظر می رسد مجموعاً میزان مرگ و میر ناشی از سرطان روده بزرگ در طی ۱۵ سال گذشته کاهش یافته است . شاید دلایل آن عبارتند از : تعداد کم بیماران ، تشخیص زودرس و درمانهای جدیدتر

* مهمترین عوامل خطرساز بیماری :

علل و عوامل اصلی ایجاد بیماری سرطان روده بزرگ ناشناخته هستند ولی عوامل خطرساز آن تقریباً شناخته شده اند .

همانطور که می دانیم عوامل خطرساز فقط احتمال ابتلا به بیماری را افزایش می دهند. این عوامل خطرساز عبارتند از :

۱- سابقه خانوادگی

۲ – بعضی از نژادها

۳ – سابقه قبلی سرطان روده بزرگ ؛ یعنی حتی اگر قبلاً سرطان روده بزرگ کامل برداشته شده باشد احتمال بروز موارد جدید در روده بزرگ وجود دارد .

۴ – سابقه پولیپ های روده بزرگ بخصوص اگر بزرگ و متعدد باشند .

۵ – سابقه بیماریهای روده بزرگ مانند کولیت اولسرو . در اینصورت از همان جوانی بفکر ارزیابی بیماری خود باشید و گهگاه آزمایشات لازم را انجام دهید .

۶- سن بالاتر از ۴۰ سال

۷ – رژیم غذایی محتوی چربی زیاد ( بخصوص با منابع حیوانی ) و فیبر کم

۸ – فعالیت بدنی ناچیز

۹ – وزن بالا و چاقی : وجود چربی اضافی دور کمر در مقایسه با چربی اضافی رانها و باسن احتمال ابتلا را بیشتر تشدید می نماید .

۱۰ – مصرف دخانیات : سیگاریها ۳۰ تا ۴۰ درصد بیشتر از غیرسیگاریها احتمال مرگ و میر با ابتلا به سرطان روده بزرگ دارند .

۱۱ – مصرف الکل

* علائم بیماری :

  • بیماری اغلب در مراحل اولیه کاملاً بدون علامت می باشد .
  • دفع مدفوع خونی
  • دل پیچه
  • احساس پری شکم
  • تغییر در اجابت مزاج بصورت باریک شدن قطر مدفوع
  • کاهش وزن بدون علت
  • درد مقعد
  • کم خونی

* پیشگیری :

مصرف زیاد سبزیجات ، میوه جات و اجتناب از غذاهای پرچرب نقش بسیار مهمی در پیشگیری از سرطانهای روده بزرگ دارد . ورزش منظم بسیار کارساز می باشد که البته باید روزانه و حداقل ۳۰ دقیقه باشد .

افرادی که دارای عوامل خطرساز فوق الذکر می باشند باید در همان سنین جوانی بفکر ارزیابیهای کاملتر باشند و بطور منظم تحت آزمایشات توصیه شده پزشک خود قرار گیرند . بخصوص از نظر خون مخفی در مدفوع که اینکار در حال حاضر از طریق کیتهایی که در داروخانه ارائه می شود امکان پذیر است .

* درمان :

مانند بسیاری از سرطانهای دیگر هر چه سریعتر و در مراحل ابتدایی تر تشخیص داده شود شانس بهبود کامل پس از درمان بیشتر است .

بطور کلی سه نوع درمان اصلی شامل جراحی ، رادیوتراپی و شیمی درمانی برای سرطان روده بزرگ وجود دارد که ممکن است برحسب میزان پیشرفت بیماری ۲ تا ۳ نوع آنها همزمان و یا یکی پس از دیگری انجام شود .

جراحی درمان اصلی در سرطان روده بزرگ بحساب می آید . گاهی در روند برداشت قسمتی از روده بزرگ از سمت روده به سوراخی که در پوست شکم تعبیه می شود متصل می شود تا مدفوع از این طریق خارج شود که به این سوراخ کلستولی گفته می شود . نگهداری کلستومی شرایط و آموزش خاص می طلبد .

رادیو تراپی قبل از جراحی در مورد تومورهای بزرگ می تواند انجام شود تا حجم تومور کاهش یابد و جراحی را تسهیل نماید از طرفی بعد از جراحی نیز در مورد سلولهای سرطانی که ممکن است د رطی جراحی توسط جراح برداشته نشوند انجام می شوند .

البته استفاده اصلی از رادیو تراپی در سرطان روده بزرگ زمانی است که توده سرطانی به بافت یا عضو داخلی چسبیده باشد و برای از بین بردن سلولهای سرطانی باقیمانده احتمالی استفاده می شود .

 

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

با سلام

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

لطفا معادله امنیتی زیر را تکمیل کنید * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.